Smit ‘verwatert’ binnen Boskalis

by Hans | August 26th, 2011

ROTTERDAM, dinsdag Boskalis verstevigt zijn greep op alles wat er bij Smit gebeurt en de ene na de andere functionaris bij de niet meer zelfstandige Rotterdamse maritieme dienstverlener zou worden vervangen. De nieuwe eigenaar zou bovendien plannen smeden om Smit-schepen om te vlaggen, zodat er goedkoper kan worden gevaren. Harde kritiek zeeliedenvakbond op beleid nieuwe eigenaar De zeeliedenvakbond Nautilus International komt met deze harde kritiek op het beleid van Boskalis in een brief aan de achterban, ter voorbereiding van een intern overleg in september over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De huidige afspraken tussen werkgever en werknemers lopen aan het eind van het jaar af. Een woordvoerder van Boskalis benadrukt in zijn commentaar dat de integratie van Smit binnen het baggerconcern, na de geruchtmakende overname, bijzonder goed verloopt. “Er worden mensen bij Smit naar Boskalis gehaald, maar ook andersom. Het is een proces dat vice versa verloopt om kennis en kunde uit te wisselen, waardoor nuttige kruisbestuivingen ontstaan.

Vreemdelingen.

In het vakbondsbericht aan de leden bij Smit wordt gesproken over een ‘stevig gerucht’ dat boten en bokken (TakLift 4 en 7) mogelijk zullen worden omgevlagd, waaraan in één adem de vrees wordt gekoppeld dat er in de toekomst met minder bezetting en/of met vreemdelingen zal worden gewerkt. “Wat doe je dan met de huidige werknemers? luidt de vraag van Nautlilus International aan de achterban. Uit de toelichting van de woordvoerder van Boskalis blijkt dat ‘het gerucht’ een kern van waarheid heeft. “Binnen het bedrijf wordt naar de positie van vaartuigen gekeken, zo meldt hij. “Dit gebeurt in algemene zin om de efficiency te verhogen, ook in het kader van de integratie, maar enige beslissing is er nog niet genomen. Alle opties zijn daarmee nog mogelijk.”

Plechtig.

 Het vermaarde Rotterdamse bergings- en sleepbedrijf Smit Internationale werd begin 2010 overgenomen voor ruim een miljard euro overgenomen door Boskalis. De aandelentransactie kon pas doorgaan nadat de nieuwe eigenaar plechtig had toegezegd om geen onderdelen van Smit te zullen doorverkopen. Bestuursvoorzitter Ben Vree van het Rotterdamse bedrijf kreeg een topfunctie bij Boskalis, maar keerde de nieuwe eigenaar al na een aantal maanden de rug toe.

Source: De Telegraaf 23 Juli 2011
Door: Theo Jongedijk

Related Posts:

Leave a Reply

Sea Conquest Marine Surveys & Consultancy
Astilleros Armon
W.K.M. Cornelisse Trading B.V.
Transport & Offshore Services
Alphatron Marine
Van Wijngaarden Marine Services B.V.
DMT MARINE EQUIPMENT
Bogazici Shipping
Sanmar Denizcilik A.?
Robert Allan Ltd
Damen Shipyard Group