Expositie ‘Waar zijn ze gebleven?’ blijft actueel

by Hans | February 28th, 2013

De in januari in het Nationaal Sleepvaart Museum geopende tentoonstelling “Waar zijn ze gebleven?” over naar het buitenland verkochte sleepboten is dermate actueel dat zelfs mutaties die de afgelopen maanden in de vloot slepers plaats vonden er in zijn verwerkt.

Een wel bijzonder actueel onderdeel van de tentoonstelling is het vertrek van de drie zeer zware sleepboten, ooit de paradepaarden van de vaderlandse sleepvaart. We doelen op de voormalige Smit Rotterdam, Smit London en de Smit Singapore. De vaartuigen, die elk 22.000 pk vermogen hebben, werden in resp. 1975, 1976 en 1984 opgeleverd en hebben een uiterst lange periode met veel succes gevaren. Een levensduur van ongeveer 30 jaar voor dergelijke schepen is normaal, maar de eerste twee zijn daar dus al ver overheen.

Velen weten nog dat  de vaartuigen menig olieproduktieplatform naar Noorse wateren hebben gesleept. Een voorbeeld daarvan is het Andoc-platform waarvan de fundering in Europoort werd gebouwd. Omdat de concurrentie met toen nog Wijsmuller op een gegeven moment voor zowel Smit als het IJmuidense bedrijf zodanig zwaar begon te wegen dat de sleepprijzen er onder leden besloten ze in 1991 samen te gaan wat betreft de zware sleepboten. SmitWijs Towage werd geboren en een paar jaar later heetten de drie zusters dan ook Smitwijs Rotterdam, Smitwijs London en Smitwijs Singapore.

In 2001 werd Wijsmuller overgenomen door het Deense Svitzer. De partners besloten uit elkaar te gaan en de drie slepers werden eigendom van de Denen maar bleven onder Nederlandse vlag.

In het sleepvaartmuseum laten we de diverse gedaanten van het drietal zien. Recentelijk werden het nog in prima staat verkerende trio door Svitzer verkocht, nu aan een groot bedrijf in de V.S. en Pakistan dat schepen sloopt. De voormalige Nederlandse giganten gaan sloopschepen slepen. Ze heten sedert begin dit jaar resp. Global Destiny, Global Change en Global Success I. Het is even wennen. Het museum laat niet alleen de levensloop van deze drie schepen zien, maar ook die van talloze anderen. Alle informatie staat op www.nationaalsleepvaartmuseum.nl

Related Posts:

Leave a Reply

Alphatron Marine
DMT MARINE EQUIPMENT
Astilleros Armon
Sanmar Denizcilik A.?
W.K.M. Cornelisse Trading B.V.
Bogazici Shipping
Robert Allan Ltd
Van Wijngaarden Marine Services B.V.
Transport & Offshore Services
Sea Conquest Marine Surveys & Consultancy
Damen Shipyard Group