Stoffig? Dat is een misvatting voor het Nationaal Sleepvaart Museum

by Hans | February 28th, 2013

Een museum heeft vaak een stoffige image. Echt iets voor oudere mensen om daar te gaan rondkijken. Dat is een misvatting die smeekt om rechtgezet te worden.

Eén van de musea die beslist niet stoffig is, is het Nationaal Sleepvaart Museum. Zelfs in letterlijke zin is er geen stof te bekennen omdat de vrijwillige suppoosten zeker twee maal per week de stofdoek en de zeem hanteren. De vitrines moeten schoon blijven en de afdrukken van handjes van kinderen die iets hebben willen aanwijzen moeten worden weggepoetst.

Het sleepvaartmuseum laat in foto’s, curiosa en scheepsmodellen techniek en geschiedenis zien. Dat is allerminst ouderwets, want alleen al de ontwikkeling van stoom- naar motoraandrijving is een proces dat verbazing en bewondering wekt. Enkele tientallen jaren geleden waren de havensleepboten al forse knapen als ze beschikten over 500 paardenkrachten onderdeks. De gemiddelde havensleepboot van nu heeft er maar liefst 5000, dus tien maal zoveel. Hetzelfde geldt voor de zeesleepboten. Aan het begin van de vorige eeuw voeren ze met 450 pk zelfs naar China en was de bemanning een half jaar of meer van huis.

Tegenwoordig zijn vermogens rond 20.000 pk geen uitzondering en werkt de bemanning op een vast schema met op zijn tijd een vliegreis naar huis.

De scheepsmodellen die in het museum te zien zijn illustreren de geschiedenis. Een model van een sleper die in deze eeuw werd gebouwd ziet er heel anders uit dan een vaartuig met dezelfde functie, dat in 1880 van de helling kwam. Niet zelden worden bezoekers geïnspireerd om zelf een model te gaan bouwen. Dat kan een eenvoudig model van plastic zijn dat in de maritieme shop te koop is, tot een in detail nagebouwd schaalmodel van tekeningen uit het museale archief. Kortom: Er van veel te zien en te beleven in het Nationaal Sleepvaart Museum aan de Hoogstraat 1-3 te Maassluis. Open iedere dag van 13.30 – 16.30 uur, behalve op maandag.

Related Posts:

Leave a Reply

Damen Shipyard Group
Bogazici Shipping
Sea Conquest Marine Surveys & Consultancy
DMT MARINE EQUIPMENT
Van Wijngaarden Marine Services B.V.
Robert Allan Ltd
Astilleros Armon
Sanmar Denizcilik A.?
Alphatron Marine
W.K.M. Cornelisse Trading B.V.
Transport & Offshore Services