Boek “Zeesleper Thames in de Tweede Wereldoorlog”.

by Hans | April 23rd, 2013

Bijna 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt de geschiedenis van de sleepboot Thames in de vijf oorlogsjaren in boekvorm uitgegeven. Vele schepelingen waren in de jaren 40-45 betrokken bij onder meer de konvooivaart.

Het was een harde en zware tijd, als men het er al levend afbracht. Dat gold ook voor de bemanningen van de Nederlandse sleepboten die bij het uitbreken van de oorlog buiten Nederland waren. De schepen kwamen al snel onder het bewind van de Britse Admiraliteit. Onder meer kregen deze slepers de opdracht getorpedeerde of op andere wijze beschadigde schepen en hun opvarenden die in nood verkeerden, in veiligheid te brengen.

Eén van die sleepboten was de nog bijna nieuwe Thames van Smit & Co. Eerste stuurman op de Thames was Leendert Westdijk sr. Over zijn ervaringen in de oorlog heeft hij vrijwel nooit gesproken en zijn oudste zoon, Leendert jr., heeft deze onbekendheid trachten op te lossen. Hij is daar jaren mee bezig geweest, mede omdat veel documenten pas na lange tijd door de Engelse overheid werden vrijgegeven.

Eerste machinist van de Thames, Cornelis Flikweert, heeft een persoonlijk dagboek bijgehouden waarin hij vele gebeurtenissen heeft vastgelegd. Dat was een bron voor veel informatie. Daarnaast heeft ook het Nationaal Sleepvaart Museum veel informatie en foto’s aangedragen.

Toen Leen Westdijk jr., die ook als gezagvoerder bij Smit heeft gevaren, zijn chronologische rapportage gereed had, ontstond het idee dit als boek uit te geven. Zijn verhaal moest worden geredigeerd en waar nodig herschreven. Dat is gedaan door Pieter Spits in samenwerking met Rien van Felius.

Het boek “Zeesleper Thames in de Tweede Wereldoorlog” geeft een duidelijk beeld van de omstandigheden waaronder werd gevaren en het belangrijke werk dat door de Thames-bemanning is gedaan. Onder grote spanning hebben ze assistenties verleend en bergingen verricht. Aanvankelijk in de Western Approaches, het zeegebied ten westen van Engeland, vervolgens is vanuit Gibraltar geopereerd en daarna aan de oostkust van Afrika.

In 1943 is een grote reis gemaakt over het zuidelijk halfrond met een in twee delen gesplitst droogdok, van Montevideo naar Dakar. De Roode Zee (een jaar daarna met man en muis vergaan) sleepte het andere deel. De Thames werd vervolgens gestationeerd in Freetown, klimatologisch gezien niet bepaald een ‘place to be’. Nadien is de Thames teruggekeerd naar Engeland om mede te worden ingezet voor de Operatie Overlord, de invasie van Normandië in juni 1944.

Pas in juli 1945 keerde de Thames behouden terug in Maassluis. Het boek eindigt met de persoonlijke herinneringen die Leen Westdijk jr. en Jo Flikweert aan deze thuiskomst hebben bewaard.

Zeesleper Thames in de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van Lanasta, Emmen.
Auteur: Leen Westdijk, redactie: Pieter Spits, formaal 270 x 210 mm2, 148 blz.,
ISBN 9789086 161041, prijs € 34,95. De presentatie van het werk vindt plaats in het Nationaal Sleepvaartmuseum te Maassluis op 27 april a.s.

Related Posts:

One Response to “Boek “Zeesleper Thames in de Tweede Wereldoorlog”.”

 1. W.A. de Lege says:

  L.S.,
  Naar aanleiding van het uitbrengen van het boek ‘Zeesleper Thames in de WOII’ geef ik graag een reactie. Mijn vader, L.P. de Lege, was een van de opvarenden. Het boek beschrijft de moeilijke omstandigheden die de bemanning heeft ondergaan tijdens de oorlogsjaren. De ervaringen van stuurman Westdijk en aantekeningen van machinist Flikweert worden uitvoering beschreven. Maar wat niet wordt vermeld is/zijn de ervaring(en) van andere bemanningslid/-leden, voordat hij/zij aanmonsterde(n) aan boord van de Thames, hebben meegemaakt.
  Diep respect heb ik voor mijn vader die, nadat hij met de s.s. ‘Tara’ op 22 februari 1940 door de Duitse U-50 was getorpedeerd en na de redding door een Spaanse trailer, na aankomst in Nederland weer aanmonsterde bij L. Smit & Co.

  Een vader van 2 jonge kinderen, 2 en 1 jaar oud, besluit zijn gezin te verlaten voor een ongewis avontuur. Ik ben van 1946 en heb fijne herinneringen aan mijn vader. Maar ik weet ook dat hij, na zo veel oorlogsellende te hebben meegemaakt, een in zichzelf gekeerd mens is geworden.

  Een trots kind.

Leave a Reply

Astilleros Armon
Transport & Offshore Services
Alphatron Marine
Damen Shipyard Group
Sanmar Denizcilik A.?
DMT MARINE EQUIPMENT
Bogazici Shipping
Van Wijngaarden Marine Services B.V.
Sea Conquest Marine Surveys & Consultancy
W.K.M. Cornelisse Trading B.V.
Robert Allan Ltd