Geruststelling voor bezoekers sleepvaartmuseum

by Hans | June 1st, 2013

Soms  is het voor bezoekers van het sleepvaartmuseum een onaangename verrassing dat de lopende wisseltentoonstelling na vijf à zes maanden alweer afgelopen is.  Een bezoek aan het museum wordt vaak uitgesteld tot het te laat is en de expositie alweer is opgeborgen. Het bestuur van het museum heeft besloten dit probleem in ieder geval gedurende de vakantiemaanden op te lossen.

Photo: Ferry van Rijsbergen

De tentoonstelling “Waar zijn  ze gebleven?” , die 2 juni zou aflopen,  wordt verlengd en wel tot en met 6 oktober a.s., niet toevallig de zondag na het Maassluise maritieme feest  de ‘Furiade’.

Er is dus volop gelegenheid om in de vakantieperiode de tentoonstelling, die gaat over Nederlandse sleepboten die naar het buitenland werden verkocht , te gaan bekijken. Het leuke is dat door  de geëxposeerde foto’s de levensloop van veel sleepboten letterlijk in beeld wordt gebracht. Zo zijn er sleepboten verbouwd tot jacht, maar in die gedaante nog duidelijk herkenbaar.

Er zijn meer  sprekende voorbeelden,  ook van recente datum. Zo werd de sleepboot Tempest  in 1976 gebouwd voor rekening van Wijsmuller uit IJmuiden, van oudsher de grote concurrent van Smit. In 1991 werd  het schip ingebracht in SmitWijs B.V. een samenwerkingsverband van beide grote zeesleepmaatschappijen. Zowel zusterschip Typhoon als de Tempest werden in 2005 verkocht aan ITC te Heemstede, die er met succes nog zeven jaar mee voer. Onlangs werden de schepen opnieuw verkocht,  nu naar het Midden-Oosten. Ze werden resp. Gudri en Indus  gedoopt. De eerstgenoemde  werkt nu in de buurt van Nigeria.

Wat te denken van de ooit wereldberoemde Smit Rotterdam en haar zusterschepen Smit London  en Smit Singapore. Ook deze vaartuigen werden in het samenwerkingsverband Smitwijs ingebracht, maar gingen in 2001 over in handen van het Deense Svitzer, die Wijsmuller had overgenomen. Het voorvoegsel ‘Smitwijs’ ging van de schepen af, maar de namen werden verder gehandhaafd.  Recentelijk werden de drie schepen aan een grote  Amerikaanse  onderneming  verkocht die sloopschepen opkoopt en naar sloperijen  in het Verre Oosten gaat verslepen.

Fraaie gedetailleerde modellen van zowel de Wijsmuller- als de Smit eenheden, maar ook die  van andere maatschappijen en niet te vergeten van de stomers van voor 1940 zijn voorlopig nog even te zien in Maassluis aan de Hoogstraat 1-3. Openingstijden iedere dag van 13.30 tot 16.30 uur, behalve op maandag.

Related Posts:

Leave a Reply

Robert Allan Ltd
Alphatron Marine
Van Wijngaarden Marine Services B.V.
DMT MARINE EQUIPMENT
Bogazici Shipping
Transport & Offshore Services
Sea Conquest Marine Surveys & Consultancy
Sanmar Denizcilik A.?
Astilleros Armon
Damen Shipyard Group
W.K.M. Cornelisse Trading B.V.