Brood op het water in WO II

by Hans | November 20th, 2013

Op 21 november 2013 verschijnt het boek van IJsbrand Plokker en Jan P. van de Voort, getiteld Brood op het water in WO II. Herinneringen van de Vlaardingse vissers Hugo Plokker en Henk van Roon 1940-1946. Het verschijnt als nr. 4 in de Hoogendijkreeks, uitgegeven door de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, die op genoemde datum 25 jaar bestaat. Het verschijnt tevens als NETwerk Jaarboek Museum Vlaardingen 22-23(2012-203).

Hoe het de haringvissers in de Tweede Wereldoorlog verging, was een blinde vlek in de Vlaardingse geschiedenis. Met dit boek is die vlek grotendeels weggewerkt.

Het boek, samengesteld door IJsbrand Plokker (scheepswerktuigkundige en socioloog, zoon van Hugo Plokker) en Jan P. van de Voort (visserijhistoricus) omvat 248 blz., ruim 120 illustraties, waaronder vele foto’s genomen tijdens WO II door Hugo Plokker, een personenbijlage met gegevens over ruim 280 personen, en een bijlage met gegevens over meer dan honderd schepen. Een bronnen- en literatuurlijst besluit het boek. ISBN/EAN 978-90-75938-72-2.

Het boek kost € 24,95 plus eventueel verzendkosten à € 6.75. Het kan na betaling (bankrekeningnummer: 39.56.15.909 van Ver. Vrienden Museum Vlaardingen) afgehaald worden op Hoogstraat 115 te Vlaardingen (dinsdag t/m donderdag) of besteld worden via email n.ruijs@museumvlaardingen.nl of telefonisch 010-4348722 (dinsdag t/m donderdag).

 ”Brood op het water“, deze titel doet enigszins denken aan de bekende vissersroman van Fenand van den Oever. Dit boek behandelt de Vlaardingse visserij tijdens een minder nostalgische periode: WO II. Achteraf markeert deze periode een breuklijn in de traditionele haringvisserij. Veel schepen keerden niet meer terug en haringvissers maakten de overstap naar de koopvaardij en industrie. De naoorlogse technologische ontwikkelingen en achterhaalde arbeidsomstandigheden waren de doodsteek. Krap twintig jaar later zou de eeuwenoude haringvisserij met een vleet ter ziele zijn.

De Nederlandse haringvissers mochten na 10 mei 1940 niet meer vissen. Was hun vertrek naar de haringgronden – gepland op 7 mei 1940 – vanwege meningsverschillen over de cao, maar niet met een week uitgesteld! Direct na de bezetting werden de haringschepen door de Duitsers in beslag genomen. Hoe nu de kost verdienen? Vissers konden omgaan met schepen. De keus was varen of de bunkerbouw in Frankrijk of tewerkstelling in Duitsland. Een ander alternatief bestond er niet. Met varen als de minst slechtste optie hield je het persoonlijke lot nog enigszins in eigen hand. Via Rotterdamse bemiddelingsbureaus vonden vele vissers werk op het water.

In de oorlogsherinneringen van Engelandvaarder Hugo Plokker (1915-) en van schipper Henk van Roon (1900-1989) komen zij honderden Vlaardingse, Scheveningse, Rotterdamse, Groningse en andere zeelieden tegen, varend naar en in Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten. Zij maakten tijdens hun reizen allerlei overlevingssituaties mee. Uiteindelijk belandde Hugo Plokker via Zweedse houthakkerskampen en een opleiding radiotelegrafist aan de Zeevaartschool in Göteborg (hij maakte er zelf foto’s) in Engeland, Henk van Roon kwam per vergissing als Duitse krijgsgevangene via Normandië in Engeland terecht, waar hij belandde bij het secretariaat van minister-president Gerbrandy.

Hun verhoren en die van andere Vlaardingers in Zweden en Engeland – door de auteurs nagetrokken in de oorlogsarchieven in het NIOD en het Nationaal Archief – ondersteunen hun memoires.

 Jan P. van de Voort

Related Posts:

  • No Related Posts

Leave a Reply

Van Wijngaarden Marine Services B.V.
DMT MARINE EQUIPMENT
Bogazici Shipping
Sea Conquest Marine Surveys & Consultancy
Astilleros Armon
Robert Allan Ltd
Damen Shipyard Group
Transport & Offshore Services
Alphatron Marine
Sanmar Denizcilik A.?
W.K.M. Cornelisse Trading B.V.