Nieuwe tentoonstelling “Van IJ tot IJmond” in het Nationaal Sleepvaart Museum geopend

by Hans | September 19th, 2015

Een groot aantal genodigden hadden zich verzameld in een van de hallen van Scheepswerf “De Haas” in Maassluis voor de opening van de nieuwe tentoonstelling “Van IJ tot IJmond“.
De Voorzitter opende de bijeenkomst met een dankwoord aan de Hr. Govert De Haas voor zijn spontane bereidheid om een van de bedrijfshallen voor deze opening ter beschikking te stellen. Hij memoreerde dat met deze tentoonstelling weer een uitdaging voor het Museum en haar vrijwilligers was verwezenlijkt. Wist te benadrukken dat met deze nieuwe wissel tentoonstelling het publiek opnieuw zal kunnen constateren wat de sleepvaart allemaal in Nederland heeft en nog betekent.

Hierna gaf hij het woord aan de Hr. Govert de Haas. Deze vertelde dat zijn werf niet alleen sleepboten heeft gebouwd, gerepareerd maar tegenwoordig ook andere vaartuigen de werf aandoen zoals patrouille schepen van Rijkswaterstaat, loodsvaartuigen, douane vaartuigen en politievaartuigen. Hij was ook verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan het Museum met het open stellen van zijn werf voor de genodigden voor deze tentoonstelling.

Hierna werd het woord gegeven aan de Hr. Cor Oudendijk, oud havenmeester van Amsterdam en tegenwoordig voorzitter van het IJmuider Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. Oudendijk ging in op het ontstaan van het Noordzeekanaal en de ontwikkelingen die het kanaal in de loop der tijden heeft doorgemaakt. Met name de sleepvaart is een goed voorbeeld van deze ontwikkelingen van b.v. de schepradersleepboot naar de tegenwoordig compacte geavanceerde krachtpatsers die in het kanaal en de sluizen opereren. Oude rederijen zijn verdwenen en/of deze ontwikkelingen overleeft. Nieuwe rederijen zijn gekomen waarbij de vooruitgang van de sleepvaart op het kanaal tot uiting komt.

De volgende spreker was de wethouder van Maassluis de Hr. V.d. Houwen. Hij vertelde als geboren Maassluizer zeer trots te zijn op het Museum. Elke keer als er een tentoonstelling wordt geopend lijkt het of het opnieuw mooier en nog beter wordt. Hij is dan ook blij met dit Museum voor de stad, die echt als een Sleepbootstad mag worden aangemerkt. 

De laatste spreker was de voorzitter van het tentoonstellingsteam de Hr. Hans de Klerk. Hij vond het opnieuw een uitdaging om deze tentoonstelling met zijn team samen te stellen. Was in het begin overdonderd door de vele sleepboot rederijen die in en om het Noordzee kanaal opereerde n.l. 47.  Er is dus bewust een keuze gemaakt van de rederijen waar historie, materiaal en medewerking van was verkregen. Uiteindelijk komen er toch een groot aantal sleepboot bedrijven tijdens deze tentoonstelling aan bod. Hij dankte de medewerking van deze bedrijven en ook de medewerking van het Baggermuseum, die een inbreng bracht in de bouw van het Noordzeekanaal, In zijn slotwoord nodigde hij een ieder uit om de tentoonstelling in het museum te bezoeken.  

Nadat de voorzitter bloemen had uitgereikt aan enkele dames vertrok het gezelschap richting Museum. Hier werd de Hr. Cor Oudendijk uitgenodigd de Museum Scheepsbel te luiden waarmee de Tentoonstelling “Van IJ tot IJmond” officieel werd geopend.

Onder het genot van een hapje en een drankje konden de genodigden de tentoonstelling bewonderen. Lovende woorden werden geuit aan het vrijwilligers team van het Museum, die tijd en ruimte vinden om de kwaliteit van het Museum hoog te houden.   

De tentoonstelling loopt tot en met 8 mei 2016. Breng dan ook gerust een bezoekje aan het museum en geniet van de sfeer van de sleepvaart en het sleebootleven – Hoogstraat 1-3 – Maassluis

Related Posts:

Leave a Reply

Alphatron Marine
Transport & Offshore Services
Sea Conquest Marine Surveys & Consultancy
W.K.M. Cornelisse Trading B.V.
Astilleros Armon
Sanmar Denizcilik A.?
Robert Allan Ltd
Bogazici Shipping
Van Wijngaarden Marine Services B.V.
DMT MARINE EQUIPMENT
Damen Shipyard Group